Dünya Altın Fiyatları Ne olur?
Altın Perşembe günü ons başına 1.920$ yakınlarında gezindi ve Fed'in para politikasını sıkılaştırma ihtimalinin artmasıyla birlikte bir haftadan fazla yatay kaldı. Son toplantıdan çıkan FOMC tutanakları ve Lael Brainard da dahil olmak üzere birçok yetkilinin açıklamaları, Fed'in bilançosunda bir indirim yapacağını, bazı yetkililerin ise federal fon oranında daha büyük bir artışı tercih edeceğini gösterdi. Bu arada, yatırımcılar Ukrayna'da bitmekten çok uzak olan savaşı izlemeye devam ediyor. ABD, Rusya'ya yeni yaptırımlar açıkladı ve Avrupa'nın Rusya'dan doğal gaz ithalatına yasak getirmesi pek olası olmasa da, AB bunu takip edecek.
Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre bu çeyreğin sonuna kadar, Altının 1945,36 USD/t ons seviyesinden işlem görmesi bekleniyor. İleriye dönük olarak, 12 aylık dönemde 2009.06 USD/t'den işlem göreceğini tahmin ediyorum.
Altın; çoğunlukla Londra OTC piyasasında, ABD vadeli işlemler piyasasında (COMEX) ve Şanghay Altın Borsasında (SGE) işlem görmektedir. Standart gelecek sözleşmesi 100 troy ons'tur. Altın, politik ve ekonomik belirsizlik dönemlerinde cazip bir yatırımdır. Dünyadaki altın tüketiminin yarısı kuyumculukta, %40'ı yatırımlarda ve %10'u sanayidedir. En büyük altın üreticileri Çin, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Rusya, Peru ve Endonezya'dır. Altın takıların en büyük tüketicileri Hindistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya ve BAE'dir. Bu makale, alım satım kararları vermek için bir temel değil, yalnızca size bir referans sağlamayı amaçlamaktadır.
İleride daha detaylı analizlerimi sizinle paylaşıyor olacağım.
Saygılarımla,
İlker ZORLU
3 Comments
Leave a Comment